GO BACK
        TO MENU

        Det er bare super skønt med disse hjemmearbejdsdage – udover at man slipper for de mange timer på motorvejen, så har man jo også muligheden for at aflaste mia moglia med aftensmaden. Og hvorfor ikke benytte lejligheden til at lave lidt hjemmelavet pasta …

        Til hjemmelavet pasta hører naturligvis en god tomatsauce, som får lov til at simre i god tid – og god tid skal man bruge når man laver pastadejen selv. Sølvskeen er nok den mest autentiske italienske kogebog vi har i arsenalet. Det er fra sølvskeen jeg har min pastadej, men mon ikke den også rummer en god tomatsauce ??

        Minsanten om ikke på side 57 ud af de ca. 1200 sider viser en opskrift på en tomatsauce, som bringer minder til den suveræne The Godfather film. Der skal SUKKER i !!! Hvem husker ikke Clemenza i den første Godfather-film under mafia-krigen, hvor han laver mad til alle mafiosi’erne.

        Til tomatsaucen skal man bruge:

        • I pomodori – Tomater (jeg brugte 15-20 cherry-tomater)
        • Hvidløg (2 fed)
        • Chalotte-løg (2 stk)
        • En skvat italiensk rødvin – en fransk vil være en helligbrøde …
        • Sukker
        • Salt
        • Oliven-olie
        • Frisk basilikum

        Tomaterne hakkes og sættes til afdrypning i en si. Løg’ene svitses i oliven-olie i en tykbundet gryde, de skal bare blive gyldne, hvorefter tomaterne og rødvin tilsættes. Efter rødvinen  er dampet af, skal saucen simre under låg for svag varme i mindst 15 min og gerne længere. Min simrede i ca. 1 time. Til slut kan man tage låget af, for at få den rette konsistens. Lige inden servering tilsættes 2 spsk. oliven-olie og iturevne basilikum-blade.

        Mens tomatsaucen simrer lystigt er det tid for at smække pasta-dejen sammen, som er uhyre simpel:

        • 200g hvedemel, helst italiensk tipo-00 mel
        • 2 æg
        • salt

        Egentlig skulle man lave et bjerg af mel, hvor man laver et lille krater til æg’ene i toppen, men det er jeg helt ærligt ikke til. I stedet smider jeg alle ingredienserne i røremaskinen og blander dejen med dej-krogen på laveste hastighed. Når dejen har samlet sig lægges den ud på bordet og her er det at mandfolkene kommer til sin ret. I følge Sølvskeen skal dejen æltes i 10-15 minutter, så det er bare at smøge ærmerne op, sætte æggeuret på 15 minutter og gå igang. Hvis dejen ikke kan samles kan man tilsætte lidt vand eller oliven-olie.

        De italienske husmødre, hvis erfaring ligger til grund for Sølvskeen, er ikke helt dumme. de først 5 minutter er dejen stadig meget melet og grov, men som tiden går bliver den faktisk rigtig lækker – og hvorfor springe en tur i motionscenteret, når man kan ælte løs på en dejlig (pasta) dej 😉

        Efter pasta-dejen er æltet skal den hvile i ca. 15 minutter før den køres igennem pasta-maskinen. Når jeg laver fettuccini kører jeg pasta-dejen igennen ca. 4 gange på hvert trin. Jeg starter på det største trin og springer 2 trin hver gang indtil den har den rette tykkelse, hvorefter den køres igennen fettuccini skærrerne.

        Pasta’en skal koges i rigelig vand i ca. 2-3 minutter. Jeg bruger suppegryden og mindst 4 liter vand ! Pas på at pasta’en ikke klumper sammen – så der skal røres rigelig i det spilkogende vand. Evt. kan man efter hver kørsel gennem fettuccini-skærrerne lægge madpapir mellem fettuccini’erne.

        Fruen havde lavet nogle fine marinerde kyllinge-bryster, som fint supplement til vores hjemmelavede ret. Tænk, det tog kun 90 minutter i mit adstadige tempo med god italiensk rødvin til arbejdet ….

        11 COMMENTS

        […] laves først og opskriften på denne kan findes her. Den må gerne ligge og trække en time eller to i køleskabet, så start med […]

        […] en konge ret sammen med hvad man lige kan finde i Netto til rimelig penge. Aftenens ret bød på hjemmelavet fettuccine, Melanzane alle Parmigiana og Saltimboca alla Romana. Fettuccine og melanzane’n har jeg vist […]

        […] websider – ikke fordi ikke kan lide svinekød i Italien, men efter lidt gennemgang af Sølvskeen fik jeg en åbenbaring; italienerne skærer grisen ud på en anden måde end os danskere, hvor […]

        […] med hjemmelavet pasta og frisk revet […]

        Jamen jeg slog det op – og de KAN hedde det, så det var ikke pga for meget “bello vino” 😀

        @SisterBondo: Haha, kan ikke helt huske om “chalotteløg” kom af, at jeg havde drukket for meget “bello vino rosso di italia” den aften eller om jeg tænkte for meget på “le belle ragazze chiama Charlotte” 😉

        Ejjjjj, hvor lækkert – må da bare i gang.
        Og så lærte jeg noget nyt – dejligt – at skalotteløg også hedder chalotteløg. Tak Anders.

        Min pastamaskine er også en Mercato. Kan dog ikke huske om det er en Atlas 150, men ganske fin.

        Un bel regalo di Natale da mia moglie …

        @Jesper: Hvis du skal have en klassiker, så prøv en Mercato Atlas 150, som fås f.eks hos hwl.dk

        Problemet med hjemmelavet pasta og hjemmelavet tomatsovs er at det er ekstremt vanedannende. Vi plejer at lave små stegte kødboller til.

        Istedet for rødvin bruger jeg tit et skvæt hvidvinseddike. Og så liiige en lille smule chili til at give lidt mere bid.

        Jesper Dahl Jeppesen

        Hæhæ. tak for opskriften, jeg har prøvet flere af de gode opskrifter i Sølvskeen – som selvsagt OGSÅ står i vores køkken.
        Din fine beskrivelse af pasta & tomatsovsen bringer minder frem. Og tårer, idet min pastamaskine led døden for et lille års tid siden. Hvor finder man mon en ny maskine????
        (Gerne mekanisk)

        Læg en kommentar

        Din email bliver ikke publiceret. Krævede felter er markeret med *