Tortellini al forno

Tortellini al forno er en italiensk ret, som opstod før jeg mødte Inge for over 30 år siden og siden er blevet udviklet og tilpasset. Jeg kan ikke huske hvor inspirationen kom fra, men ingen tvivl om at den er blevet bedre med årenes løb.

De sidste 15 år har vi lavet den i en Le Creuset suppeterrin, da retten kræver et ret højt ildfast fad. En støbejernsgryde kan også bruges. Efter jeg er blevet alene skal jeg genopdage alle de gode italienske retter, som Inge lavede og problemet med denne ret var, at vores gamle suppeterrin ikke overlevede vores frasortering da vi flyttede til Italien i 2022. Desværre, så er suppeterrinen udgået af det danske sortiment hos Le creuset og i et par dage var jeg i vildrede, men heldigvis fandt jeg et nærmest ubrugt eksemplar på Den Blå Avis:

I weekenden var jeg hjemme hos min søn Jonathan i nordjylland og lavede Tortellini al forno til ham - første gang han fik hans yndlingsret i mere end næsten 2 år. Han har ingen suppeterrin, men arvede vores andre Le Creuset ting, bl.a. et 10cm høj hjerteformet fad med låg. Det gik lige ….

Ingredienser:

  • 2 porrer

  • 1 stor rød peber, eller 2 små

  • 250g friske champignon

  • 250g tortellini

  • 200g revet ost, almindelig Danbo

  • 1/4 liter fløde

  • 500g hakket oksekød

  • 1 dåse tomatkoncentrat, 140g

  • 2-3 fed hvidløg

  • Salt og peber

  • Timian og oregano

Sådan gør du …

Porrer rengøres og skæres i skiver på 0,5cm tykkelse. De røde peber skæres i tern af passende størrelse. Vil man gerne have en mere kraftig peber-smag kan grønne peber anvendes med fordel. De friske champignon vaskes og skæres i kvarte.

Kødet svitses på panden sammen med 2 fed hvidløg indtil kødet er brunet, hvorefter en dåse tomatkoncentrat tilsættes og røres ind i kødet. Kødet smages til med tørret basilikum og oregano, samt evt. salt og peber. Efter fortsat svitsning i 1-2 minutter tages kødet af varmen.

Hvis Tortellinierne ikke er friske skal de koges i saltet vand typisk i 10-15 minutter alt efter type.

Ingredienserne lægges nu lagvis i et fad med høje sider. Vi bruger en suppeterin, som er eminent til formålet. Start med kødet og tilsæt herefter tortellini og grøntsagerne. Slut af med den revne ost. Vi plejer at lave ca. 3 lag. Det sidste lag må gerne få lidt rigeligt ost og tilslut tilsættes fløden.

Retten tilberedes i ovnen på 200 grader i 75 minutter. Anvendes en suppeterrin kan man med fordel beholde låget på i ca. 20 minutter - det giver en mindre tør ret, hvilket vi godt kan li'

Italiano tips

Hvis man er så heldig at befinde sig i Italien, kan man med fordel anvende Salciccia i stedet for hakket oksekød. Her tages farsen blot ud af pølse-skindet inden tilberedning. Danbo ost finder man heller ikke i Italien, men en Scamorza kan benyttes i stedet …

Buon appetito

Ecco! En fantastisk ret, som også er god som reste mad dagen efter - tåler også en tur i fryseren ….

Forrige
Forrige

Repost: Limoncello

Næste
Næste

La nuova vita